Premiul PEN România pe 2017 a fost acordat cu câteva zile în urmă, pe 16 noiembrie, la întâlnirea anuală de la Târgul de carte Gaudeamus, unui roman, Supa de la miezul nopții (Polirom, Iași, 2017) de Marta Petreu, și unui volum de poezie, Maeștrii unei arte muribunde (Cartier, Chișinău, 2017) de Claudiu Komartin.

Juriul a fost alcătuit din Bogdan Crețu, Magda Cârneci, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu și Simona Sora, iar pe lista scurtă s-au mai aflat cărți de proză (semnate de Augustin Cupșa, Cristian Fulaș, Ioana Nicolaie, Ana-Maria Sandu), poezie (Elena Vlădăreanu), jurnal (Radu Vancu) și eseistică (Mihaela Miroiu, Cornel Jurju).

 

Motivațiile juriului

 

Marta Petreu este una dintre scriitoarele de incontestabilă forță din literatura noastră contemporană. În Supa de la miezul nopții ea are curajul (deopotrivă estetic și moral) de a ataca tema dificilă a intimității din perspective în egală măsură masculine și feminine, rezultatul fiind o narațiune care asamblează partituri distincte, dar egale prin vitalitatea lor debordantă. Ca poetă, eseistă, romancieră, Marta Petreu a lezat constant convențiile, a încălcat tabuurile, și mai ales a sfidat așteptările legate de „literatura feminină”.

 

Claudiu Komartin, mai mult decât un foarte bun poet, e un scriitor profund implicat în viața cetății, care are curajul de a rosti răspicat, fără calcule, ceea ce crede și de a-și asuma, fără ezitări, repercusiunile fermităților sale. Poezia tânără îi datorează mai mult decât oricărui critic sau oricărei instituții culturale. Volumul Maeștrii unei arte muribunde își asumă radicalizarea viziunii și mai ales a scriiturii, optând pentru o poeticitate frustă, neconvențională, sincopată, care exprimă într-un mod tulburător disperarea și speranțele societății și epocii în care trăim.

 

PEN România este o organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, filiala românească a PEN International, cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor. Încă de la crearea ei în 1921 la Londra, PEN International a urmărit să solidarizeze scriitorii umaniști în jurul libertății de expresie și al drepturilor omului, s-a străduit să-i unească într-o rețea europeană și, după cel de-al doilea război mondial, mondială, având în prezent 152 de filiale în peste 100 de țări. Țelul PEN International este să promoveze creativitatea literară sub toate formele ei și să protejeze pe creatorii cuvântului scris de ingerințele nefaste ale regimurilor politice autoritare sau tiranice din diverse părți ale lumii.

PEN România a fost creat într-o primă formă în 1922 la București și din rândurile sale au făcut parte, de-a lungul perioadei interbelice, scriitori importanți precum Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu, Hortensia Papadat-Bengescu, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Henriette-Yvonne Stahl, Panait Istrati, Mircea Eliade și alții.

Recreat în 1990 de poeta Ana Blandiana, ultima formă a PEN România a integrat de la început pe cei mai angajați intelectuali și scriitori ai momentului. Foarte activ în anii 1990 și începutul anilor 2000, PEN clubul român a trecut apoi printr-o fază mai discretă, de adaptare la un capitalism haotic și la o ambianță politică instabilă. Se pare că de câțiva ani există un reviriment al interesului pentru PEN, mai ales la tânără generație de scriitori, care se simte mai confortabil în deschiderea globalistă decât generațiile precedente și vizează o integrare culturală transfrontalieră dinamică, astfel că organizația (coordonată astăzi de Magda Cârneci – președinte, și Caius Dobrescu – vicepreședinte) a primit în rândurile ei în ultimii ani peste douăzeci și cinci de scriitori tineri.

PEN România a creat în 2013 Premiul PEN România. El se acordă anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, poezie – care exprimă, de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, de libertate a cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională ș.a. Aceste valori reprezintă emblema și specificul organizației PEN International, din care face parte și PEN România. Premiul se acordă în fiecare an în luna noiembrie cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus din București. Laureații aceste distincții: Fundația Academia Civică, prin Ana Blandiana și Romulus Rusan (2013), Gabriel Liiceanu (2014), Andrei Cornea (2015), Bogdan Ghiu și Cristian Teodorescu (2016), Ruxandra Cesereanu (2017).

 

 

Tags: , ,